Companiile americane nu susțin sancțiunile severe împotriva Rusiei

Președintele american Joe Biden a amenințat că va impune sancțiuni devastatoare Rusiei dacă Vladimir Putin invadează Ucraina, dar unele mari companii și grupuri de afaceri cer Casei Albe și parlamentarilor să fie precauți.

Un grup comercial care reprezintă Chevron, General Electric și alte mari corporații americane care desfășoară afaceri în Rusia cere Casei Albe să ia în considerare posibilitatea companiilor să își îndeplinească angajamentele și să evalueze o serie de produse scutite de la sancțiuni. În același timp, marile companii energetice împing Congresul să limiteze domeniul de aplicare și intervalul de timp.

Administrația Biden și Congresul trebuie să „obțină detaliile corecte în cazul în care trebuie să aplice amenințarea cu sancțiuni”, a declarat luni pentru Reuters Jake Colvin, președintele Consiliului Național al Comerțului Exterior.

„Aceste detalii ar trebui să includă luarea în considerare a porturilor sigure sau a perioadelor de suspendare a tranzacțiilor pentru a permite companiilor să-și îndeplinească contractele și obligațiile existente, precum și scutiri pentru medicamentele care salvează vieți și alte considerente umanitare în concordanță cu politica de lungă durată a SUA”, a spus Colvin.

De asemenea, companiile energetice au contactat direct parlamentarii americani pentru a face presiuni pentru o perioadă de „calmare” sau „rezolvare”, astfel încât activele lor să nu fie confiscate dacă nu pot îndeplini acordurile de afaceri din Rusia, a declarat un consilier al Congresului pentru Reuters.

Institutul American de Petrol, cea mai mare organizație de lobby din SUA pentru companiile extractoare de petrol și gaze, a discutat despre sancțiunile împotriva Rusiei cu reprezentanții Congresului. „Sancțiunile ar trebui să fie cât mai țintite posibil pentru a limita prejudiciul potențial adus competitivității companiilor din SUA”, a spus un purtător de cuvânt al API.

Sancțiunile la export sunt de obicei introduse treptat, dând companiilor timp să-și înceteze activitatea existentă sau să asigure livrările, a declarat William Reinsch, fost oficial senior al Departamentului de Comerț al SUA.

Dar, în acest caz, sancțiunile sunt susceptibile să fie aplicate brusc, în mijlocul unei crize, făcând o perioadă de „reducere” mai dificil de asigurat, a spus el.

Trezoreria SUA a oferit în trecut unele măsuri de atenuare a sancțiunilor financiare, cum ar fi acordarea de licențe sau care protejează companiile care oferă ajutor umanitar și fluxurile de repatriere de persoane din Afganistan, în ciuda sancțiunilor împotriva talibanilor aflați la guvernare.

Un oficial al Trezoreriei SUA a refuzat să comenteze orice astfel de măsuri cu privire la potențialele sancțiuni împotriva Rusiei, dar a adăugat: „Suntem pregătiți să aducem costuri severe economiei ruse, minimizând în același timp contagiunile nedorite”.