Controversă în jurul fostului șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-o dezvăluire recentă făcută de G4Media, fostul șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a fost filmat în timp ce îl vizita acasă pe magistratul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristinel Grosu, în seara zilei de 4 octombrie 2023. Această întâlnire a avut loc cu doar câteva zile înainte de un proces important în care Grosu face parte din completul care judecă excluderea a două judecătoare din magistratură, o decizie avizată anterior de Netejoru.

Imaginile video, care au fost obținute de G4Media, arată momentul în care Netejoru părăsește imobilul, fiind urmat de judecătorul Grosu. Întâlnirea dintre cei doi a durat aproximativ 45 de minute și a avut loc la domiciliul din București al magistratului Grosu.

În contextul acestei dezvăluiri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat puternic, subliniind gravitatea unei astfel de ingerințe în viața privată și independența unui judecător. CSM a calificat publicarea imaginilor video ca fiind un „atac foarte grav la independența judecătorului”, mai ales având în vedere că acestea au fost făcute publice în aceeași zi în care se specula în media despre un dosar aflat pe rolul ÎCCJ.

Mai mult, CSM a accentuat faptul că obținerea și difuzarea acestor imagini reprezintă o „gravă ingerință în dreptul la viață privată al magistratului”, garantat de prevederile art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În lumina acestor evenimente, Secția pentru judecători a CSM a decis să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a efectua verificări cu privire la posibila încălcare a independenței judecătorului Cristinel Grosu.

Într-o declarație pentru G4Media, Lucian Netejoru a menționat că judecătorul Grosu este un prieten al său și a refuzat să ofere mai multe detalii despre întâlnire.