Tezaur numismatic din perioada romană descoperit la granița de la Negru Vodă

Getting your Trinity Audio player ready...

Trei cetățeni bulgari care încercau să treacă granița României prin punctul de la Negru Vodă au fost surprinși având în posesie un tezaur numismatic semnificativ din perioada romană. Conform informațiilor transmise de Garda de Coastă, în bagajul acestora au fost găsite monede din bronz și argint, precum și trei detectoare de metal.

La controlul amănunțit al vehiculului, polițiștii de frontieră au descoperit 62 de monede cu inscripții în limba latină și patru obiecte, toate fiind ascunse într-o sticlă din plastic. Detectoarele de metal găsite în mașină sunt suspectate a fi fost folosite de bulgari pentru a descoperi comori arheologice pe teritoriul României.

Autoritățile competente au fost alertate cu privire la această descoperire, iar în prezent se desfășoară cercetări pentru a determina dacă cetățenii bulgari aveau autorizație legală pentru utilizarea detectoarelor de metal în zone cu patrimoniu arheologic din România. De asemenea, se investighează dacă zona în care au fost găsite obiectele este înregistrată ca sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.

Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a efectuat o examinare preliminară a obiectelor și a monedelor descoperite. Conform acestuia, obiectele și monedele sunt de proveniență romană, datând din secolul al IV-lea d. Hr., având inscripții în latină. De asemenea, unele monede ar putea fi de proveniență medievală, probabil otomane. Acestea ar putea proveni din mai multe situri arheologice.

Toate obiectele și monedele au fost predate Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde vor fi supuse unor măsuri de conservare preventivă și unei expertize detaliate.