Finanțarea medicinii redusă drastic, avertismentele colegiului medicilor ignorate

Getting your Trinity Audio player ready...

Colegiul Medicilor a avertizat că sistemul de sănătate din România se confruntă cu consecințe grave din cauza reducerilor semnificative ale finanțării pentru îngrijirea medicală. „Această situație are consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației. De asemenea, atragem atenția că sunt încălcate obligațiile asumate de autorități, în mod repetat și în diverse forme, atât față de partenerii europeni, cât și față de corpul medical, prin acordurile și contractele negociate și încheiate în anul 2023”, a declarat organismul profesional.

Conform calculelor Colegiului Medicilor, finanțarea reală pentru medicina de familie se reduce cu 30% în 2024, în timp ce ambulatoriul de specialitate înregistrează o scădere de 27%, iar serviciile de stomatologie se confruntă cu o reducere drastică de 50%.

Această reducere a finanțării vine în contradicție directă cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030, care se concentrează pe dezvoltarea sustenabilă a sectorului de asistență medicală primară. Aceasta include creșterea furnizării serviciilor preventive și extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament și monitorizare, prioritare pentru afecțiunile cu impact negativ major în mortalitate și dizabilitate.

În ciuda acestor obiective, medicina de familie se confruntă cu o finanțare similară cu cea din urmă cu 5 ani, după cum afirmă deputatul Adrian Wiener, medic din Arad. „Alocarea bugetară pentru o țară deșertificată medical, cu acces foarte limitat chiar și pentru servicii de bază, este scăderea cu 30% a finanțării pentru medicina de familie. Unii au făcut leasing-uri pe aparatură, au angajat asistente, au mărit salarii. E o scădere majoră. O lovitură crâncenă”, a comentat dr. Adrian Wiener pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește medicii specialiști din ambulatorii, valoarea de 3,3 lei pe serviciu este similară cu cea din trimestrul II al anului 2021, deși anul trecut fusese majorată la 4,5 lei per punct, conform spuselor dr. Wiener.

Organizațiile medicale și reprezentanții profesioniștilor din domeniul sănătății atrag atenția asupra consecințelor grave pe care această reducere a finanțării le va avea asupra calității serviciilor medicale oferite populației mențiionează că este esențial ca autoritățile să revizuiască aceste măsuri și să aloce resursele necesare pentru a asigura o îngrijire medicală adecvată și accesibilă pentru toți cetățenii.