LSO Live: Sir Colin Davis – Sibelius

LSO Live Sibelius - Symphony

În ediția de astăzi, 30 iunie, a emisiunii LSO Live, de la ora 22:00 vă invităm să mergem în nordul îndepărtat al Europei.

Vom fi conduși de muzica lui Jean Sibelius interpretată de London Symphony Orchestra, aflată sub bagheta lui Sir Colin Davis. Vă propunem două lucrări: Pohjola's Daughte și Simfonia nr. 2.

Realizator: Irina Hasnaș

Johan (Jean) Julius Christian Sibelius (n. 8 decembrie 1865 – d. 20 septembrie 1957) a fost un compozitor finlandez din perioada Romantismului târziu, a cărui muzică a avut un rol esențial în formarea identității naționale finlandeze. Esența operei sale rezidă in cele șapte simfonii ale sale. Pe lângă acestea, printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără Finlandia, Suita Karelia (Karelia- sarja), Vals trist, Concertul pentru vioară în D minor (Viulukonsertto), Lebăda din Tuonela (Tuonen joutsen)- cel mai popular poem al Suitei Lemminkäinen, numită adesea și Cele patru poeme ale Kalevalei. Opera sa mai include poeme inspirate din epopeea națională finlandeză, Kalevala; peste 100 de piese pentru voce și pian; 13 piese cu destinație de coloană sonoră; muzică de cameră; muzică pentru pian; muzică rituală masonică; 21 de piese special destinate corului. Începând cu data de 8 decembrie 2011, Finlanda arborează drapelul național în această zi, ca omagiu adus marelui ei compozitor. Ziua de 8 Decembrie este de altfel și „Ziua Muzicii Finlandeze”.