UE a aprobat sprijinul pentru agricultorii români

Statele membre ale UE au aprobat, luni, pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, iar o serie de alte măsuri, inclusiv posibilitatea unor plăţi în avans mai mari, ar trebui să sprijine fermierii afectaţi de fenomene climatice nefavorabile.

De asemenea, Comisia Europeană a mai propus mobilizarea unei finanţări suplimentare din partea Uniunii Europene pentru fermierii din UE afectaţi de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producţie şi de diverse aspecte legate de piaţă şi de comerţ. Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane euro pentru 22 de state membre.

Fermierii din UE din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda şi Suedia vor beneficia de acest sprijin excepţional în valoare de 330 milioane euro din bugetul PAC, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.

Ţările pot completa acest sprijin din partea UE cu până la 200 % din fonduri naţionale.

Statele membre au transmis Comisiei Europene evaluări aprofundate ale dificultăţilor cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre la următoarea reuniune a comitetului pentru organizarea comună a pieţelor agricole.

Autorităţile naţionale vor distribui ajutoarele direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice cauzate de perturbările pieţei, de consecinţele preţurilor ridicate ale factorilor de producţie şi ale scăderii rapide a preţurilor produselor agricole şi, după caz, pentru daunele cauzate de recentele fenomene climatice, deosebit de acute în Peninsula Iberică şi în Italia. Ajutorul poate finanţa, de asemenea, distilarea vinuluiEN••• pentru a evita deteriorarea în continuare a pieţei în acest sector.