Sfârșitul grevei actorilor de la Hollywood

Getting your Trinity Audio player ready...

Actorii și marile studiouri de la Hollywood au ajuns la un acord miercuri pentru a pune capăt grevei care a paralizat producția de filme și seriale în Statele Unite pentru mai multe luni, costând economia americană cel puțin șase miliarde de dolari, conform sindicatului actorilor SAG-AFTRA.

Greva se va încheia oficial joi, 9 noiembrie, la ora locală 00:01, după 118 zile de proteste ale actorilor care cereau salarii mai bune și garanții privind utilizarea inteligenței artificiale. Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, dar se așteaptă ca informații suplimentare să fie comunicate vineri. Acordul trebuie să fie aprobat prin vot de către cei 160.000 de membri ai SAG-AFTRA înainte de reluarea filmărilor.

Negocierile cu conducerea studiourilor au avut loc aproape zilnic în ultimele două săptămâni, implicând directorii executivi ai marilor companii precum Disney, Netflix, Warner Bros și Universal. Industria cinematografică a suferit pierderi uriașe și amânarea unor producții majore, cum ar fi partea a doua a saga „Dune” și seria „Stranger Things”.

Primarul Los Angelesului, Karen Bass, a salutat acordul ca fiind echitabil, subliniind că greva a afectat milioane de oameni din întreaga țară. Problema centrală a fost modul în care actorii sunt remunerați în era streaming-ului, unde platformele produc seriale cu mult mai puține episoade pe sezon și au redus veniturile datorate reluărilor.

Un compromis a fost atins în privința salariului minim, care va crește cu aproximativ 8% față de precedentul acord pe trei ani. De asemenea, va fi implementat un sistem de bonusuri pentru actorii care joacă în seriale sau filme de succes. Un alt punct de discuție a fost supravegherea inteligenței artificiale și drepturile studiourilor asupra imaginii actorilor după moartea acestora.

Această înțelegere marchează sfârșitul unei perioade dificile pentru industria de divertisment și speranța unui nou început pentru actorii și producțiile afectate de grevă.